Duurzaam toerisme Amsterdam

Een stedentrip in eigen land

 

Als duurzame toerist ga je naar Amsterdam. Amsterdam is namelijk één van de duurzaamste steden van europa en een voorloper in groene oplossingen. 

Wij hebben alle groene reistips voor jou op rij een gezet. Op deze manier is jouw stedentrip in Amsterdam duurzaam en ervaar je de stad op een hele nieuwe wijze.

 

Duurzaam toerisme Amsterdam

Reizen is de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden. Niet gek dat verre reizen naar het buitenland steeds populairder zijn onder de Nederlanders.

Maar het goedkoper worden van reizen heeft ook een keerzijde. Reizen heeft namelijk een aanzienlijke directe impact op de natuur. Zo zorgt die vlucht naar Bangkok voor maar liefst 5.400 kilo broeikassen. Dit is 1300 kilo meer dan een gemiddeld Nederlands huishouden voor een jaar produceert.

 

Gelukkig kan je jouw ecologische footprint aanzienlijk verlagen door dichter bij huis te blijven. En wat is een betere plek om een weekendje er op uit te gaan dan Hollands eigen Metropool Amsterdam? Wij hebben wat tips op een rijtje gezet om jouw tripje Amsterdam zo duurzaam mogelijk te maken.

 

Verblijf in een eco-hotel

De eco-hotels in Amsterdam springen als paddenstoelen uit de grond. Deze hotels zijn bewust bezig met oplossingen en alternatieven voor duurzaam toerisme Amsterdam. Zo zijn de eco-hotels of -hostels vaak gebouwd van en ingericht met gerecycled materiaal. Ze hebben de beste kwaliteit isolatie materiaal en hun elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen. Bovendien is er genoeg keus, van budget tot luxueuze verblijven. Er is er altijd wel een eco-hotel die aan al je (groene) eisen voldoet.

 

Duurzaam vervoer Amsterdam

De keuze in vervoer kan al een groot verschil maken. Want driekwart van de totale milieu belasting van het Amsterdamse toerisme, komt door het vervoer van, naar en in Amsterdam. Gelukkig is Amsterdam de meest fietsvriendelijke stad van de wereld en kan je voor een €3,85,- per dag een fiets huren van de NS.

 

Daarnaast speelt je vervoer naar Amsterdam ook een rol in duurzaamheid. Neem daarom altijd de trein. Dit is niet alleen een groenere manier van reizen maar ook een stuk goedkoper omdat je auto parkeren in Amsterdam al vaak 8 euro per uur kost.

 

Bezienswaardigheden vanuit het water bezoeken

Wil je Amsterdam op een originelere en rustigere manier verkennen dan raden wij aan een eco boat te huren. Deze boten zijn aangedreven door elektriciteit en zijn daarom niet vervuilend voor de grachten en lucht. Eco friendly varen is de perfecte manier om de stad op een andere manier te leren kennen. Zo vaar je onder de mooiste bruggen van Amsterdam door en kan je wel tientallen bezienswaardigheden vanuit het water bezoeken. En een voordeel je; hebt geen vaarbewijs nodig. Geniet vanuit je boot van al het moois dat Amsterdam te bieden heeft.

 

Eco boats heeft daarnaast nog een initiatief bedacht voor duurzaam toerisme Amsterdam. Zij bieden namelijk attributen aan om plastic uit de grachten te vissen . Dit is dé nieuwe hype onder duurzame toeristen die Amsterdam bezoeken en een absolute aanrader! Door deze initiatieven worden de grachten schoongehouden en kunnen de olifanten in Artis van het grachtenwater drinken.

 

Duurzaam uit eten Amsterdam

In Amsterdam stikt het van de eco-friendly eettentjes. Deze horecagelegenheden zijn bewust bezig met voedselverspilling en uitstoot. Daarom verbouwen ze vaak hun eigen producten of kopen alleen lokale seizoensgebonden producten in. Sommige restaurants zijn zelfs helemaal zelfvoorzienend. Het menu wisselt daarom ook dagelijks en er zijn altijd genoeg vegan en vegetarische opties. Daarnaast hoef je niet in te leveren op luxe of smaak. Er is genoeg keus in het budget, middel-budget en luxere segment.