Op een verre vakantie? Denk aan je vaccinaties!

Ga je op een verre vakantie, dan heb je genoeg zaken aan je hoofd bij de voorbereiding. Van het inkopen van toiletspullen tot inpakken en het plannen van je reis zelf tot het boeken van een vlucht en hotel: genoeg te doen.

Iets dat nog wel eens wordt vergeten, is echter het halen van reisvaccinaties. In veel landen komen ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks meer kennen. Voorbeelden hiervan zijn polio, hepatitis A en rode hond.

Daarom is het goed om een vaccinatie te halen, zodat je met een gerust hart op het vliegtuig kunt stappen.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Afhankelijk van het land waar je naartoe vertrekt, heb je verschillende vaccinaties nodig. Onder meer de ligging, het klimaat, de staat van de volksgezondheid en de staat van hygiƫne speelt hierin mee.

Er zijn maar weinig landen die vaccinaties verplicht stellen aan bezoekers.

Dat wil echter niet zeggen dat je ze dus niet nodig hebt. Dat een vaccinatie niet verplicht wordt gesteld, wil namelijk niet zeggen dat je geen risico loopt om de ziekte op te lopen.

En dat risico is in veel gevallen niet groot, maar dat zijn de gevolgen wel bij een besmetting.

Ben je besmet met bijvoorbeeld hepatitis A, dan kun je een stevige leverontsteking krijgen met soms blijvende schade.

Check bij een kliniek die reisvaccinaties geeft welke vaccinaties voor jou verstandig zijn voor je op reis gaat. Dit is niet alleen afhankelijk van het land van bestemming, maar ook hoe je reis eruit ziet.

Zo zijn er vaccinaties die wel aanbevolen worden bij een verblijf langer dan drie maanden, maar niet bij een bezoek van bijvoorbeeld drie weken.

Ook maakt het uit of je vooral in de steden verblijft, of actief de natuur ingaat of op het platteland gaat werken of leven.

Vaccinaties op tijd ophalen

Houd er rekening mee dat vaccinaties doorgaans ruim op tijd moeten worden gehaald.

Een groot deel van de beschikbare vaccinaties moet met meerdere prikken worden gegeven, waarbij tussen iedere prik enige tijd moet zitten.

Het kost namelijk enige tijd voor het lichaam om antilichamen aan te maken en volledige bescherming te bieden. Check daarom ruim vooraf welke vaccinaties je nodig hebt en begin op tijd met het halen van deze vaccinaties.

Ben je hier nauwkeurig mee, dan kun je zonder zorgen op het vliegtuig stappen en heerlijk genieten van je vakantie.