Uw eigen moestuin inrichten

U heeft een stukje tuin over of misschien kunt u ergens een stukje grond huren en u wilt een moestuin maken. Een heel goed idee. Op deze manier weet u precies waar uw groenten en fruit vandaan komen en wat er uiteindelijk op uw bord ligt.

Het klinkt altijd zo romantisch: verse sla uit de eigen tuin en zelfgeteelde boterboontjes, maar voor het zover is, moet er nog heel wat werk verzet worden.

Stap 1: een schapenhek voor de moestuin

Allereerst begint u met omheinen van de moestuin. Belangrijk, want u wilt voorkomen dat uw zorgvuldig gekweekte groenten opgeknabbeld worden door de konijnen. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een schapenhek gebruiken. Een schapenhek is gemaakt van kastanjehout en is in verschillende hoogtematen verkrijgbaar. Het hout is van nature beschermd tegen vocht en weersinvloeden en hoeft verder niet behandeld te worden. Dat past uitstekend bij een biologische manier van telen omdat u niet het risico loopt dat giftige stoffen die het hout verduurzamen, uw grond (en dus uw groenten!) vervuilen.

Normaal gesproken zou een hoogte van 50 cm voldoende moeten zijn. Konijnen wurmen zich met gemak door kleine gaten en kieren. U doet er verstandig aan om achter het schapenhek nog een stukje gaas te zetten.

Met een kleine poort (breed 80 of 100 cm) zorgt u ervoor dat u uw moestuin volledig kunt afsluiten, maar ook bereikbaar blijft met bijvoorbeeld een kruiwagen.

Na het omspitten van de grond, dient het aanbeveling om de grond te verrijken met organische mest. Deze mest kunt u kopen in tuincentra, maar u kunt ook aankloppen bij bijvoorbeeld een paarden- of koeienboer.

Het vullen met planten en gewassen

U verdeelt de grond in rijen of vakken en bepaalt waar u wat gaat zaaien/planten. Het is slim om gewassen (aardbeien, kolen etc.) die veel vogels aantrekken bij elkaar in de buurt te zetten. U hoeft dan maar één net te spannen om ongenode gasten buiten te houden. Heeft u een klein stukje schapenhek over? Dan kunt u de latten losdraaien en gebruiken om het op de hoeken te zetten waarover het net bevestigd gaat worden.

Om te zorgen dat u de hele zomer kunt eten van uw moestuin, zaait u uw boontjes niet allemaal tegelijk in of plant u uw slaplantjes met tussenpozen van twee weken.

Heeft u na verloop van tijd het gevoel dat uw grond toe is aan een goede omploegbeurt en wilt u daarvoor een grondfrees inzetten? Dan schroeft u uw schapenhek gewoon even los om voldoende ruimte te maken. Nadat de machine z’n werk heeft gedaan, zet u het hekwerk gewoon weer vast.