Voorbereid op fietsvakantie

Heb je dit jaar gekozen voor een fietsvakantie? Ga je dit jaar liever voor een sportieve vakantie waarbij alles kan en mag? Volop in de zon, wind door de haren en fietsen tot je geen zin meer hebt. Heerlijk! Maar als dit je eerste fietsvakantie is, zijn er wat punten waar je op moet letten.

Neem onze handige tips en tricks ter harte, stap goed voorbereid op de fiets en ontdek de mooiste plekken van Europa.

Voorafgaand aan de planning

Voordat je hebt besloten met de fiets op vakantie te gaan, is het verstandig jezelf af te vragen of je wel echt van fietsen houdt. Tijdens een fietsvakantie maak je namelijk meer kilometers dan een standaard rondje door het bos. Daarnaast is het van belang een bestemming te kiezen.

Zo weet je wat je in moet pakken en heb je een doel. Als laatste is het verstandig om vooraf te bepalen waar je slaapt. Wil je een tent meenemen of slaap je in hostels? Houd er rekening mee en kies voor overnachtingen die bij jou passen om de volgende dag met frisse moed door te fietsen.

Plannen is kennen

Door zo goed mogelijk te plannen, kom je niet voor verrassingen te staan. Plan een route naar je eindbestemming en print die kaart meerdere malen om zeker van de route te zijn. Zorg er daarnaast voor dat je fiets klaar is voor langer gebruik.

Als je fiets goedgekeurd is, is het tijd om je tas in te pakken. Neem geen overbodige dingen mee, want fietsen zonder tas is al zwaar genoeg. Laat staan met tas. Niet vergeten: een herstelkit, drinkbushouder, kaartbeschermer, medicijnen, paspoort (als je de grens over gaat) en een kompas.

Let’s go

En dan, als je alle voorbereidingen hebt getroffen en klaar bent voor vertrek, kun je de laatste dingen nog eens controleren. Heb je een elektrische fiets die al wat ouder is, kies er dan voor om voor je vakantie de accu te reviseren.

Bij een e-bike geldt dezelfde regel: zorg voor een e-bike accu reparatie voordat je vertrekt. Bij het reviseren van de accu wordt niet de hele accu vervangen, maar alleen de cellen in de accu. Het reviseren van de accu is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens beter voor het milieu.

Ben je overtuigd om ook een fietsvakantie te plannen? Lees meer over het trainen voor je fietsvakantie bij de ANWB en stap goed voorbereid op de fiets!