Waarom is ontspannen zo belangrijk

hangmat

Het leven gaat snel aan ons voorbij. Soms lijkt het alsof we in een snelheidstrein zitten die je niet stop kunt zetten. Ondanks dat je het leven niet tijdig stop kunt zetten, is het wel belangrijk om voor jezelf rustmomenten in te plannen. Tussen alle werk- en familie gerelateerde verplichting door kun je bijvoorbeeld een wandeling maken, een café alleen bezoeken of een boek lezen. In dit artikel vertellen we het belang van ontspannen en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom is het zo belangrijk?

Veel mensen zullen beweren dat ze geen tijd hebben voor rust en ontspanning. Daar zijn wij het niet mee eens, want het is natuurlijk maar net wat jij prioriteit geeft. Uiteindelijk ben je (natuurlijk met enige beperkingen) de baas over je eigen leven en kun je deze dus ook inrichten zoals je dat wilt. De kunst is om tijd vrij te maken voor rust en ontspanning – dit noemen we selfcare. Door goed voor jezelf te zorgen ben je beter in staat om de beste versie van jezelf te zijn en een beter mensen op werk en voor je familie en vrienden te zijn. Maar wat zou je kunnen doen om rust te vinden?

 

Geef je jezelf niet voldoende rust en neem je geen tijd voor jezelf dan kan het teveel worden. De irritaties en frustraties om kleine dingen nemen toe en je raakt jezelf kwijt. Daarnaast is het last om te blijven reflecteren wanneer je geen tijd voor jezelf neemt. Mensen die een burnout hebben of andere mentale problemen hebben vergeten vaak om tijd voor hun zelf te nemen. Door tijd voor jezelf te nemen voorkom je dat je in een negatief spiraal belandt.

Rust en ontspanning vinden

Laten we voorop stellen dat mensen rust en ontspanning in verschillende dingen vinden. Het tot rust laten komen van je lichaam en geest kan op verschillende manieren. De een zal rust en ontspanning vinden in de sporten die het beoefent, terwijl de ander graag alleen met een kop koffie in een cafe zit. Het is wel belangrijk dat je tijdens het ontspannen alle elektronica uitschakelt wanneer het niet van toegevoegde waarde is. Je kunt je computer bijvoorbeeld gebruiken om notities te maken, maar zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt door notificaties van je e-mail, Facebook etc.

 

In de natuur kun je vaak rust vinden. Ga maar eens een stukje wandelen in het bos of op het strand. Luister naar de geluiden om je heen en voel de wind langs je lichaam gaan. Door in het moment te blijven – of in het nu te blijven – schakel je alle negatieve gedachten uit en vind je rust.

hangmat

Tip: schaf een hangmat aan!

Zoals we al eerder aangegeven hebben vind iedereen op een andere manier zijn rust. We merken dat veel hangmat eigenaren er mee eens zijn: schommelen in een hangmat geeft je ontzettend veel rust. Door je aandacht te richten op het heen en weer schommelen beland je in een soort peace. Hangmat bezitters geven aan dat het therapeutisch werkt. Meer weten? Kijk dan op hangmat aanschaffen.